Vaccinatieplicht: ja of nee?

Verklaring van EPECS

EPECS is een Nederlandse stichting die op 1 september 2007 is opgericht door Belgische, Duitse, Nederlandse en Luxemburgse burgers. De werkzaamheden van het EPECS zijn gericht op de gezondheid en het welzijn van burgers en patiënten in de EU en in het bijzonder op grensoverschrijdende gezondheidszorg en zorgverstrekking.

De COVID-pandemie veroorzaakt nu al meer dan twee jaar veel leed en bezorgdheid onder de burgers. Alleen al in de Benelux en Duitsland zijn meer dan 165.000 burgers aan COVID overleden.

Hoewel de sociale beperkingen waarmee we te maken hebben gehad de verspreiding van het virus duidelijk hebben vertraagd, blijkt uit de medische en wetenschappelijke gegevens dat de vaccins zeer doeltreffend zijn tegen het COVID-virus.

Het aantal COVID-doden is aanzienlijk gedaald.

De vaccins hebben ook het aantal COVID-patiënten op intensive care-afdelingen in ziekenhuizen verminderd. Andere patiënten wier operatie moest worden uitgesteld, kunnen nu optimaal worden behandeld.

Concluderend kan worden gesteld dat de lasten van de gezondheidszorg normaliseren en dat een ineenstorting is voorkomen.

In principe is verplichte vaccinatie wettig en niet in strijd met de mensenrechten. (EHRM, 8 april 2021, nr. 47621/13, Vavricka t. Tsjechië) 

EPECS is ervan overtuigd dat universele vaccinatie ons in staat zal stellen de pandemie een halt toe te roepen. 

Hoewel het moeilijk kan zijn het virus definitief uit te roeien, biedt vaccinatie duidelijk bescherming voor de gezondheidszorg en de ouderen.

Vaccinatie redt levens! 

EPECS is dan ook van mening dat verplichte vaccinatie absoluut noodzakelijk is, ten minste in de gezondheidssector en voor bejaarden. De EU-landen kunnen verplichte vaccinatie invoeren als er niet genoeg mensen op vrijwillige basis zijn gevaccineerd. In verband met deze covidepandemie is een vaccinatiegraad van 85% vereist.

EPECS roept de politieke leiders dan ook op om zo snel mogelijk de nodige maatregelen te nemen in het belang van de burgers en de patiënten. 

EPECS (European Patients Empowerment for Customised Solutions)
Februari 2022