GGD biedt maatwerk voor mensen met huisarts in buitenland

Verschillen in vaccinatiebeleid tussen Nederland, België en Duitsland zorgen ervoor dat mensen buiten de boot vallen. Tenminste, daar leek het even op toen huisartsen de doelgroepen 60-64 jarigen, mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas uitnodigden. Mensen wonend in Nederland met een huisarts in het buitenland ontvingen namelijk geen oproep tot vaccinatie tegen het coronavirus. Een stukje maatwerk van de GGD’en in de grensregio’s biedt uitkomst.

Huisarts in het buitenland

Het probleem deed zich allereerst voor in Zeeland, waar de huisartsen als eerste van start gingen met vaccineren. Tientallen mensen met een huisarts in België liepen de uitnodiging voor vaccinatie mis. Later speelde dit ook in andere grensregio’s waaronder in Zuid-Limburg. In samenwerking met het RIVM kregen de GGD’en in deze regio’s de ruimte om hier een oplossing op maat voor aan te bieden. De GGD Zuid Limburg biedt maatwerk door vanaf 29 maart deze specifieke doelgroep te vaccineren.

GGD roept specifieke doelgroep op zich te melden

Het maken van een vaccinatie afspraak gaat voor deze doelgroep anders dan anders. Omdat de GGD niet beschikt over de adresgegevens van deze huisartspatiënten, is het niet mogelijk hen een uitnodiging per post te sturen. De GGD roept daarom deze mensen op zich bij GGD Zuid Limburg te melden. Specifiek gaat het om mensen die wonen in Nederland, een huisarts hebben in het buitenland én vallen onder een van de volgende doelgroepen:

De GGD volgt hiermee de landelijke vaccinatiestrategie. Zodra huisartsen de opdracht krijgen ook andere doelgroepen te vaccineren, kunnen wederom de mensen met een huisarts in het buitenland zich bij de GGD melden.

Vaccinatie afspraak inplannen

Het maken van een vaccinatie afspraak kan door te bellen met de Corona Informatielijn GGD Zuid Limburg: 088 – 8805005 (keuze 1: vaccinatie). De informatielijn is 7 dagen per week van 08.00-20.00 uur bereikbaar.

Raadpleeg de website

GGD Zuid Limburg heeft speciaal voor deze doelgroep een webpagina ingericht met alle benodigde informatie. Omdat een fysieke uitnodiging in de brievenbus ontbreekt, is het belangrijk deze pagina te raadplegen. Naast relevante informatie voor de vaccinatie afspraak, vindt men hier ook documenten zoals de gezondheidsverklaring en de uitnodiging. Beiden zijn nodig tijdens de vaccinatie afspraak.