Toch zorgkosten in Duitsland vergoed

(dit artikel stond in Dagblad de Limburger van 23-2-2022)

Door Benti Banach

Een in België wonende Maastrichtse krijgt alsnog al haar zorgkosten vergoed voor haar behandeling in Duitsland. Haar beroep is gegrond, stelt de Centrale Raad van Beroep.

MAASTRICHT – De vrouw, die anoniem wil blijven, heeft ruim 16.000 euro betaald voor de operatie en nabehandeling van haar borstkanker in een Duits ziekenhuis. Het CAK heeft die kosten niet willen vergoeden, omdat ze in België woont en pensioen krijgt uit Nederland. Ze zou volgens het CAK alleen een vergoeding kunnen krijgen voor een planbare ingreep in België en Nederland en acute, niet-planbare zorg in een derde land.

Na een onderzoek bij het MUMC+ in Maastricht, waar borstkanker graad 2 was vastgesteld, is ze voor een second opinion naar een ziekenhuis in Osnabrück gegaan. Een week later is ze daar geopereerd. Die ingreep had ook in Nederland of België kunnen plaatsvinden, redeneerde het CAK, want het was planbare en geen acute zorg. Geen vergoeding dus. De rechtbank heeft het CAK gelijk gegeven, in hoger beroep heeft ook de Centrale Raad van Beroep geoordeeld dat voor de vergoeding van zorg in een derde EU-lidstaat met minimaal één nacht ziekenhuisopname de toestemming van het CAK nodig is en die had ze niet. De Centrale Raad van Beroep wist zich echter geen raad met de vraag of ze wel recht heeft op vergoeding voor de nabehandeling (9000 euro) en legde de kwestie voor aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het hof stelde in oktober 2021 dat de vrouw moet worden beschouwd als verzekerde volgens de Europese Patiëntenrichtlijn en dus recht heeft op deze vergoeding.

Het hof zag daarbovenop ook dat Nederland bij het opstellen van de patiëntenrichtlijn niets heeft opgenomen over het vragen van toestemming voor een medische ingreep in het buitenland, terwijl die mogelijkheid er wel was. „Onder deze rechtsoverweging kan het CAK mijn cliënte niet de eis opleggen dat ze toestemming had moeten vragen voor de intramurale kosten”, zegt de Maastrichtse jurist Jacques Gerits, die de vrouw tot bij het hof heeft bijgestaan. Hij noemde het arrest van het hof eerder een baanbrekende uitspraak die gevolgen heeft voor inwoners van de Euregio. 

Ook het CAK concludeert nu dat de in Riemst wonende Maastrichtse de kosten voor de operatie zelf (7000 euro) vergoed moet krijgen.